عدم ثبت چک صیادی در سامانه صیاد (سامانه‌ی هماهنگی اطلاعات دسته‌چک‌های کشور)

در صورتی که مشتری چک را در سیستم صیاد ثبت نکند، دارنده چک چه اقدامی باید انجام دهد.

کرم حسین یاری

7 ماه پیش


در صورتی که چکی در سیستم صیاد ثبت نشود، دیگر نمی‌تواند ویژگی‌ها و مزایای یک سند تجاری رسمی را داشته باشد. به عبارت دیگر، چنین چکی از مزیت‌های قانونی یک چک معمولی که به سرعت قابل وصول است، برخوردار نخواهد بود. اما آیا این به معنای بی‌ارزش بودن آن است؟ خیر، چنین نیست.

عدم ثبت چک در سامانه صیاد، آن را از حیث تجاری با محدودیت مواجه می‌سازد، اما همچنان می‌توان آن را به عنوان مدرکی برای اثبات بدهی در نظر گرفت و به این ترتیب، گیرنده چک می‌تواند از مسیر قانونی و از طریق محاکم قضایی برای وصول مطالبات خود اقدام نماید. واضح است که این فرایند ممکن است زمان‌بر و پیچیده‌تر از روش معمول وصول چک باشد.

بر اساس ماده ۴ همان قانون، هرگاه وجه چک به علتی از علل مندرج در ماده ۳ پرداخت نشود، بانک مکلف است بنا بر درخواست دارنده چک، فوراً غیرقابل پرداخت بودن آن را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت کند و با دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامه‌ای که مشخصات چک به همراه هویت و نشانی کامل صادرکننده در آن ذکر شده باشد، علت یا علل عدم پرداخت را صریحا قید کرده و آن را پس از مهر و امضا، به متقاضی تسلیم کند. به گواهینامه فاقد کد رهگیری در مراجع قضائی و ثبتی ترتیب اثر داده نمی‌شود.

در برگ مزبور باید مطابقت یا عدم مطابقت امضای صادرکننده با نمونه امضای موجود در بانک (در حدود عرف بانکداری) از طرف بانک گواهی شود. بانک مکلف است به منظور اطلاع صادرکننده چک، فورا نسخه دوم این برگ را به آخرین نشانی صاحب حساب که در بانک موجود است، ارسال کند. در برگ مزبور باید نام و نام خانوادگی و نشانی کامل دارنده چک نیز قید شود.1


این نظر برای شما مفید بود ؟

کرم حسین یاری

7 ماه پیش


 اگر چک صیادی در سامانه ثبت نشود، اساسا فاقد عنوان چک خواهد بود. 

پس اگر چکی در سامانه صیاد ثبت نشد، دیگر عنوان چک و سند تجاری بر آن صدق نمی‌کند و بانک در قبال آن تکلیفی برای پرداخت پول نخواهد داشت. پس اگر شما قصد گرفتن چک از فردی دارید، حتما از ثبت آن سامانه صیاد توسط صادرکننده مطمئن شوید.


این نظر برای شما مفید بود ؟